Page 1 of 2

mame kast, hoe en wat ?

PostPosted: 13 Apr 2013, 23:19
by markske
vrij korte vraag: waar en hoe beging je er aan, wat heb je nodig?
een kast heb ik al ter beschikking, knopjes en joysticks kom ik ook wel aan. verder dan dat gaat mijn kennis
ok je hebt een pc nodig maar verder ...

Re: mame kast, hoe en wat ?

PostPosted: 13 Apr 2013, 23:32
by denBlackie
Als je vertrekt van een bestaande kast met JAMMA aansluiting heb je mogelijkheden samengevat in deze foto. Rechtse oplossing met PC. Een JPAC kan je bestellen bij ultimarc.com en sluit eenvoudig gezegd je kast aan op PC. Hier sluit je ook alle knoppen van de kast op aan en eventueel een arcadeVGA kaart voor oorspronkelijke lage resoluties weer te geven Dan moet je enkel de juiste gewenste software gebruiken en al zeker MAME draaien met een front-end (voorbeeld maximus arcade). Wat wil je juist doen van een bestaande kast vertrekken met een beeldscherm dat nog werkt en JAMMA aansluiting veronderstel ik ?

Image

Re: mame kast, hoe en wat ?

PostPosted: 14 Apr 2013, 08:07
by markske
ik vertrek van een compleet leeg cabinet (aangepaste photopay), heb een pc voor inbouw en een 21" crt pc scherm, verder niets.
ik heb links en rechts al wat gelezen over een I-pac of iets in die zin maar meer weet ik er ook niet van...

Re: mame kast, hoe en wat ?

PostPosted: 14 Apr 2013, 08:47
by Richard Baan
Ik heb destijds een PC van iemand gehad met mame er op. Dat reageert dan op een game-controller. Je kunt de pacman dus op de PC besturen met de gamecontroller.

Ik heb de monitor in een kastje gehangen, en PC uit elkaar gesloopt (omdat mijn kastje te klein is). De gamecontroller heb ik met draadjes verbonden aan een echte joystick. Dus nu reageert de PC op de joystick met knoppen.

Zie http://pinball.beautyvof.com/ -> Renovation -> Mame

Re: mame kast, hoe en wat ?

PostPosted: 14 Apr 2013, 12:33
by denBlackie
Als je niet vertrekt van een JAMMA kast kan je in plaats van een J-PAC te gebruiken een I-PAC of iets dergelijks gebruiken. er zijn ook alternatieven voor die hetzelfde doen. Dit is gewoon een controller waar je alle knoppen van de kast op aansluit. De I PAC zelf sluit je dan via USB op je PC aan en via bijgeleverd programma, drivers, ... werken je knoppen. Als je dan eenmaal MAME start en via de tab toets in je opties gaat kan je er instellen waar je knoppen aan toegewezen moeten worden. player 1 start left right up down , .... dan klik je per functie gewoon op enter op je toetsenbord gevolgd door de knop op je kast die hij dan herkend. Als je dit voor alle knoppen die je nodig hebt doet werkt je kast. hier kan je ook coin mechanisme doen werken, ... als je verder wilt gaan.

Re: mame kast, hoe en wat ?

PostPosted: 14 Apr 2013, 12:59
by Jack
Makkelijkst is in mijn ogen een minipac kopen. Pc erin, hyperspin installeren, roms binnenhalen en spelen maar. Ik zou me niet beperken tot mame maar ook nes enzo binnenhalen.

Re: mame kast, hoe en wat ?

PostPosted: 14 Apr 2013, 13:36
by taito6581
Ik zou het kunnen uitleggen maar alle info zit ook in m'n seminar-session- "So you want to build an arcade cabinet ?" / deze versie is opgenomen op Assembly in Helsinki vorig jaar, een oudere versie van op Revision staat ook online



Enige vragen achteraf ? ask away.
Voor onderdelen altijd de website http://www.rastermania.be/

Re: mame kast, hoe en wat ?

PostPosted: 14 Apr 2013, 16:33
by denBlackie
Jack wrote:Makkelijkst is in mijn ogen een minipac kopen. Pc erin, hyperspin installeren, roms binnenhalen en spelen maar. Ik zou me niet beperken tot mame maar ook nes enzo binnenhalen.


Inderdaad als je een front-end naar keuze gebruikt kan je die functionaliteit makkelijk gebruiken. Ik heb Maximus arcade en dan kies je gewoon waar je emulators zich bevinden en je roms voor SNES, NES, mega drive, vectrex, amiga, daphne (LD games zoals dragons lair) , ....als je hier verder in wil gaan kan ik ook meer uitleg geven , je kan hier makkelijk zelf je menu's maken en lay-outen in Photoshop om bij je kast te passen. Hyperspin kan je ook gebruiken natuurlijk ziet er vet uit maar neemt veel meer plaats in met al die video's.

(Als iemand een volledige hyperspin set up heeft die werkt zou ik deze graag eens overnemen op externe HD :)

Re: mame kast, hoe en wat ?

PostPosted: 14 Apr 2013, 16:38
by Jack
Ik heb een complete hyperspin setup: NES, SNES, PS1, GC, Arcade Classics,...
Ik heb wel de sd-filmpjes en niet de hd. Ik zit toch al over de 1TB denk ik.

Re: mame kast, hoe en wat ?

PostPosted: 14 Apr 2013, 17:53
by denBlackie
Als je gewoon alles voor MAME hebt zit je rond de 30GB , maakt dus een enorm verschil :lol:

Re: mame kast, hoe en wat ?

PostPosted: 14 Apr 2013, 18:39
by markske
taito6581 wrote:Enige vragen achteraf ? ask away.
Voor onderdelen altijd de website http://www.rastermania.be/



thx peter ik was al aan het wachten op een reactie van de mame specialist in mijn regio ;)
ik veronderstel dat ik die i-pac bij u kan ophalen ook ?
hoe zwaar moet de pc minimum zijn om deftig te kunnen spelen zonder dat alles hapert of schokt tijdens spelen ?
live uitleg mogelijk, ik las iets van belgian beer en het toeval wil dat ik daar wel wat van heb liggen :mrgreen:

Jack wrote:Makkelijkst is in mijn ogen een minipac kopen. Pc erin, hyperspin installeren, roms binnenhalen en spelen maar.


das me iets te simpel, wil nog wat plezier hebben aan het bouwen ook ;)

iedereen alvast bedankt voor de input tot hiertoe !

grts mark

Re: mame kast, hoe en wat ?

PostPosted: 14 Apr 2013, 23:16
by taito6581
ik heb minipacs liggen.. de ipacs maken ze niet meer maar functioneert hetzelfde.

lichtste dat ik gebruikt heb in een democab is een P3-900 - dus eender welke P4 die je onder een buro nog hebt staan is voldoende. 3D games is oppassen want Mame is niet 3D accelerated (by design) dus daar moet je geen al te grote hoop op hebben, tenzij aan 60 frames per minuut :puke:

Re: mame kast, hoe en wat ?

PostPosted: 14 Apr 2013, 23:18
by taito6581
Jack wrote:Makkelijkst is in mijn ogen een minipac kopen. Pc erin, hyperspin installeren, roms binnenhalen en spelen maar. Ik zou me niet beperken tot mame maar ook nes enzo binnenhalen.


da's weel HEEL simpel uitgedrukt hoor :whisling:

tenzij je een grote package met alles preinstalled kan dl'n (inc hyperspin) ben je hier lang mee bezig.. Hyperspin alleen al is om uw pc van tegen de muur te smijten :##:

Re: mame kast, hoe en wat ?

PostPosted: 15 Apr 2013, 18:12
by markske
ok, ben ff aan het zien wat ik nodig heb van buttons en joysticks voor een 2 player cabinet te maken, please correct me if i'm wrong ...
player 1 en player 2 button
2 joysticks (enige suggestie van merk type welkom)
2x 6 buttuns voor de moves

speler 1 en 2 in dezelfde kleur houden of niet? persoonlijk zou ik ze hetzelfde nemen om tot een strak eindresultaat te komen en geen kleurboek te creëren :oops:

Re: mame kast, hoe en wat ?

PostPosted: 15 Apr 2013, 18:46
by denBlackie
Dat kies je zelf é. Je kan in MAME ook functies toewijzen aan toetscombinaties zodat je niet voor alles een aparte knop nodig hebt. Ik heb zelf een kast met 2X 6 knoppen en die gebruik je nauwelijks (tenzij je veel Fighters speelt)

Re: mame kast, hoe en wat ?

PostPosted: 15 Apr 2013, 20:19
by taito6581
joysticks kies je tussen de europese vorm (denk mortal kombat - langwerpig handvat) of japanse (bolletjes). merk maakt niet veel uit, zeker niet in thuisgebruik.

6 knoppen heb je idd maar nodig voor enkele fighters en aanhangenden - merendeel van de games heeft genoeg met 2 of 3 (attack / jump / magic), maar wanneer je toch vanaf "scratch" begint kan je evengoed 2x6 buttons nemen.

Re: mame kast, hoe en wat ?

PostPosted: 29 Apr 2013, 19:34
by markske
welk frontend raden jullie aan?
pc staat klaar, controlpanel en kast liggen klaar voor te spuiten. stilaan tijd om hier mee te starten dus :)
hyperspin lees ik niet veel goeds over, moeilijke config, belastend voor het systeem, groot,...
MAME zelf heb ik maar dat is maar zielig van lay-out :oops:

Re: mame kast, hoe en wat ?

PostPosted: 29 Apr 2013, 21:12
by Kuroto
Ikzelf gebruik Hyperspin. voor MAME is 't redelijk simpel te configureren als ge uw koppeke erbij houdt, voor andere consoles is't wat moeilijker omdat het verschilt van emulator tot emulator.

Verder is Maximus Arcade wel een OK frontend, maar die is wel betalend.

Beide heb je wel een semi-deftige PC voor nodig, zeker als je al de fancy artwork wilt gebruiken en zoverder.

Re: mame kast, hoe en wat ?

PostPosted: 29 Apr 2013, 23:23
by denBlackie
Maximus Arcade kan je met wat zoekwerk wel vinden :whisling:
als je hier niet per spel een video instelt, ... is deze licht. Ik heb mooie lay-outs gemaakt in Photoshop dat zijn dus gewoon afbeeldingen die hij toont met de screenshots en marquee.

Re: mame kast, hoe en wat ?

PostPosted: 30 Apr 2013, 08:05
by markske
iemand ervaring met MaLa ?
ik lees daar wel veel positieve reacties over.
bestaat dat nog wel, site ligt daar al zolang ik probeer plat :run:
anders gaat het denk ik maximus arcade worden ...

Re: mame kast, hoe en wat ?

PostPosted: 30 Apr 2013, 09:19
by stevenvs
Ik heb Mala draaien en ben er wel tevreden mee.

Re: mame kast, hoe en wat ?

PostPosted: 30 Apr 2013, 17:03
by Baron Shadow
Ik heb een test versie van gameex en moet zeggen dat ik die ook wel goed vind.
Voordeel vind ik dat er een jukebox in zit.

Re: mame kast, hoe en wat ?

PostPosted: 30 Apr 2013, 18:26
by markske
eindelijk op de site van MaLa geraakt, ziet er alvast vrij aardig uit !
nu nog uitvogelen hoe de roms er onder te krijgen :|

gameex is aan het lopen dus die gaat ook getest worden :wait:

Re: mame kast, hoe en wat ?

PostPosted: 02 May 2013, 12:13
by geertvdp
Geef zeker een update omtrent je bevindingen (mala vs hyperspin vs gameex). Zo'n dingen interesseren mij altijd :)

Re: mame kast, hoe en wat ?

PostPosted: 05 Aug 2013, 11:12
by Sacriloco
Hallo,

Ik wat al tijdje van plan een arcade kast te 'maken'.
Wat heb ik al:
- Een leeg cabinet
- een 4:3 lcd monitor
- mijn vroegere pc

Ik zou een USB arcade controlpanel kopen en dus niet zelf customizen.
Dan nog een smart power strip met remote control dat ik aan de buitenkant kan hangen.
Software gewijs zal ik wellicht hyperspin gebruiken.

Maar wat ik me afvraag. Is een video card converter en zo'n minipac board noodzakelijk want in principe is alles toch aangesloten op de PC en werkt het met software die wellicht die signalen van 15 khz converteert naar het LCD scherm.
En de control panel kan ik toch rechtstreeks op mijn pc aansluiten?

Kunnen jullie me hier wat helpen? Zijn bovenstaande componenten echt noodzakelijk?

groeten

Jonathan